Spröjsade fönster som förr på landet

27 april 2021 jonas olsson

Har du precis köpt ett sommarhus, har du säkert en hel del renoveringsprojekt på gång där. En del är utseendemässiga förändringar när man renoverar, men ganska många förbättringsprojekt handlar om att spara energi eller att spara in på arbete och underhåll. De gamla tidernas spröjsade fönster i ny upplaga kombinerar alla fördelar. 

Du får ett rustikt bondgårdsfönster med gångjärn och haspar, men prestandan är ny och modern. Det innebär att du kan njuta av vistelsen i ditt sommarhus utan att behöva tänka på att skrapa färg, måla fönster eller byta kitt. Därför är det ett semesterparadis att återkomma till för avkoppling och rekreation. 

Furufönster med äkta träkänsla

Långsamväxande furu som utvändigt är klädd med aluminium förenar det bästa av materialens egenskaper. Med furu får du en hemtrevlig, äkta känsla och med aluminium får du en tålig yta som i princip är underhållsfri. Spröjsade fönster är alltid vackert, och du får ett härligt gammaldags, sidohängt fönster i retro-stil. 

Ibland kallar man dem bondgårdsfönster, epokfönster eller allmogestil. Vi minns dem från vår barndom och de förknippas med mysighet och hemtrevnad. När du installerar de nya och moderna versionerna av fönster, kaminer, spisar eller vad det än gäller, får du samtidigt det allra senaste av modern teknologi. Det är därför som man bör byta upp sig emellanåt. 

Lågt u-värde och bra isolering

Nytillverkade spröjsade fönster är också energieffektiva. Det är tvåglasfönster som har lågt u-värde och inte släpper ut stugvärmen. Det kan vara kallt ute, men kylan kommer inte in så mycket med nya fönster, och dessutom isolerar de bra mot ljud.

Med en väg som går förbi huset, kan du alltså räkna med en tystare inomhusmiljö när du har bytt till moderna fönster. Så även om fönstren ser gammaldags ut, kommer du att ha det mycket bekvämare på torpet när du har bytt ut dina gamla.

Fler nyheter

15 januari 2024

Fakta om skelettet